Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Provoz / Modernizovaná lůžka nabídnou i rodinné oddíly

Modernizovaná lůžka nabídnou i rodinné oddíly

21.7.2021 – autor: JOSEF HOLEK, Foto: ŠKODA TRANSPORTATION

ČD rekonstruují devítku lůžkových vozů řady WLABmee. Ty nabídnou nový interiér, ve kterém bude možné vytvořit i dva rodinné oddíly, informační systém, wi-fi a další prvky komfortní výbavy. Vozy budou nasazeny na linkách do Maďarska a na Slovensko, případně do Polska. Zakázku by měla Škoda Pars dokončit na podzim příštího roku.

Modernizovaná lůžka nabídnou i rodinné oddíly

Na Slovensko a do Maďarska budou v budoucnu zajíždět právě modernizované lůžkové vozy řady WLABmee Českých drah a zároveň doplní flotilu moderních „lůžek“ řady WLABmz. Dopravce tak v segmentu noční dálkové dopravy s nabídkou komfortních a moderních vozů dál upevňuje svou pozici. Modernizace přispěje ke zlepšení kvality poskytovaných služeb, spolehlivosti a kultuře cestování.

Kromě výrazných změn v interiéru se cestující dočkají moderních prvků výbavy. „Technické zhodnocení zahrnuje dosazení nových nástupních dveří a vnějšího informačního systému, instalaci bezdrátového systému wi-fi, nových LED svítidel a okenních rolet, renovaci stěn a podlah či instalaci nového bojleru. V oddílech pro cestující bude nově koncipován hygienický kout s umyvadlem,“ vyjmenoval Vladimír Omelka z odboru kolejových vozidel.

Upraví se rovněž lůžka a dveře do oddílů dostanou nové bezpečnostní zámky na čipy. Součástí jsou i vyvazovací opravy. Do nového JŘ 2022 Kapacita se sice nemění, nicméně vznikne možnost rodinného oddílu, kdy bude možné ve dvou případech propojit dvě sousední části, které budou oddělené spojovacími dveřmi. Oddíl pro průvodce získá nové vybavení a komunikační zařízení.

„Aktuálně se pracuje na interiéru prvního prototypového vozu a zatím neevidujeme zpoždění jednotlivých dílčích operací oproti původnímu plánu,“ doplnil Omelka. Zakázku na modernizaci vyhrála firma Škoda Pars Šumperk. První vůz by měl vyjet na přelomu letošního listopadu a prosince, zbylých osm bude postupně dokončeno během roku, tedy až do listopadu 2022. Před ostrým provozem musí projít schvalovacím procesem pod záštitou Výzkumného Ústavu Železničního.

Lůžkové vozy řady WLABmee na linkách na východ od našich hranic doplní vagony pro přepravu automobilů anebo lehátkové vozy. Noční doprava je v nabídce ČD ideálním doplňkem denního spojení do destinací na Slovensku, v Maďarsku, respektive v Polsku.

Modernizují i lehátka

Klimatizované lůžkové vozy vznikly v letech 2000–2001 rekonstrukcí původně oddílových vozů vyrobených vagonkou Bautzen v letech 1986 až 1987. Nabízí deset oddílů pro jedno až tři lůžka, oddíl pro průvodce, toalety a sprchu. Mohou jezdit až 160 km/h. „Kromě devíti lůžkových vozů řady WLABmee nabízíme cestování i ve dvanácti lůžkových vozech řady WLABmz a právě modernizovaných devíti lehátkových vozech řady Bcmz,“ uvedl Jiří Sádovský z odboru obchodu osobní dopravy.

Modernizaci lehátkových vozů má na starosti DPOV a týká se náhrady zastaralých komponentů, například nové části klimatizace, centrálního zdroje energie či řídicí jednotky spotřeby energie vozu. První vůz má vyjet na přelomu listopadu a prosince 2021.


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Lovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronuLovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronu

12.4.2024 - V rámci našeho infrastrukturního okénka se tentokrát podíváme na čtyři významné stavby, které v posledních měsících doznaly výraznějších změn. Konkrétně na lovosické nádraží, kde jsou již v provozu všechna nová… »

České dráhy posílily údržbu vozů České dráhy posílily údržbu vozů

17.3.2024 - Linka R17 Vltava / Lužnice / Silva Nortica z Prahy do Českých Budějovic, Českých Velenic a Vídně se dlouhodobě potýkala s nedostatkem vozů. Kvůli tomu musely být nasazeny náhradní vozy nebo zkráceny soupravy. České dráhy proto… »

V železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátorV železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátor

11.3.2024 - ČD Cargo představilo ve druhé polovině února nový simulátor lokomotivy Siemens Vectron. Umístěný je v České Třebové, tradiční baště tuzemských železničářů. Velmi zdařilou a do detailu vyvedenou kopii skutečné kabiny… »

 

Všechny články rubriky Provoz

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika