Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Provoz / Laminátka z Techmanie přejela do NTM

Laminátka z Techmanie přejela do NTM

9.12.2021 – autor: JOSEF HOLEK

Unikátní prototyp šestinápravové Laminátky S 699.001 přejel na začátku listopadu z plzeňské Techmanie do chomutovského depozitáře Národního technického muzea (NTM). Techmania, jejíž hlavní náplní je přibližování vědy a techniky, spravuje několik klenotů Škody Plzeň. Nicméně po zhodnocení svých možností v ochraně exponátů a snaze centra se stát výkladní skříní nových technologií rozhodlo její vedení o odprodeji.

Laminátka z Techmanie přejela do NTM
Jelikož je vozidlo zapsáno na seznamu kulturních památek ČR, uplatnilo ministerstvo kultury předkupní právo státu ve prospěch NTM. Unikátu tak bude systémově zaručena nejvyšší možná právní ochrana a jistota zachování pro budoucí generace. Po dokončení stálé expozice Muzea železnice a elektrotechniky NTM na pražském Masarykově nádraží je předpokládán přesun z Chomutova právě sem. Laminátka S 699.001 byla vyrobena v roce 1963 coby největší a nejtěžší elektrická lokomotiva pro traťovou službu na území ČSR.

Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Lovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronuLovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronu

12.4.2024 - V rámci našeho infrastrukturního okénka se tentokrát podíváme na čtyři významné stavby, které v posledních měsících doznaly výraznějších změn. Konkrétně na lovosické nádraží, kde jsou již v provozu všechna nová… »

České dráhy posílily údržbu vozů České dráhy posílily údržbu vozů

17.3.2024 - Linka R17 Vltava / Lužnice / Silva Nortica z Prahy do Českých Budějovic, Českých Velenic a Vídně se dlouhodobě potýkala s nedostatkem vozů. Kvůli tomu musely být nasazeny náhradní vozy nebo zkráceny soupravy. České dráhy proto… »

V železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátorV železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátor

11.3.2024 - ČD Cargo představilo ve druhé polovině února nový simulátor lokomotivy Siemens Vectron. Umístěný je v České Třebové, tradiční baště tuzemských železničářů. Velmi zdařilou a do detailu vyvedenou kopii skutečné kabiny… »

 

Všechny články rubriky Provoz

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika